Артроза на зглобот на колкот

рехабилитација по третман на артроза на колкот

Артрозата на зглобот на колкот (АТС) е слаба деструктивна болест. Под влијание на повеќе причини, во текот на развојот на болеста се јавуваат неповратни промени во структурата и својствата на хијалинската 'рскавица, што доведува до зголемен притисок на зглобните површини и нивна деформација или фузија. Со оглед на тоа дека механичкото преоптоварување се смета за една од главните причини за развој на болеста, артикулацијата на зглобот на колкот често е под влијание на артрозата.

Карактеристики на анатомската структура на зглобот на колкот

Зглобот на колкот (ТК) е спој на карлицата и бедрената коска. Оваа артикулација овозможува да се намалат и рашират долните екстремитети, да се подигнат нозете и да се повлечат кон телото и да се прават движења за одење. Од раѓање и во текот на животот, едно лице носи големо оптоварување на зглобот на колкот.

Од страната на карличната коска, „ацетабуларната" празнина учествува во артикулацијата, од страната на бедрената коска, нејзината епифиза. Ацетабулумот има колагенска усна по должината на рабовите, која делува како еден вид заптивка што цврсто ја држи епифизата на бедрената коска во нејзината вдлабнатина. Вдлабнатината во центарот на ацетабулумот е покриена со колагенска мембрана и е местото на прицврстување на лигаментот на бедрената коска.

Составот на капсулата ТС вклучува лигаменти:

 • феморално-илијачна - најсилниот лигамент кој може да издржи оптоварување поголемо од 200 кг и го спречува прекумерното заоблување на колкот;
 • феморално-прамни - е одговорен за киднапирање и намалување на бутот, а со тоа ги ограничува неговите кружни движења;
 • феморална ишијална - го штити возилото од потреси, го намалува товарот при одење и трчање;
 • кружен (јамка) - спречува дислокации и ја држи главата на бедрената коска во шуплината на карличната празнина и е основа на артикуларната кеса.

Бројните мускулни групи и тетиви му овозможуваат на возилото да се движи околу три оски:

 1. Надолжен (вертикален).
 2. Попречно (хоризонтално, фронтално).
 3. Сагитална (предно-задна).

Зглобната артроза може да се појави и во здрав зглоб и да стане продолжение на постоечките болести на мускулно-скелетниот систем.

Што е оваа болест?

Хијалинската 'рскавица врши амортизери и заштитни функции од оштетување на површините на зглобот. АТС е болест во процесот на развој на која се менува структурата на колагенските влакна на 'рскавицата, што последователно доведува до нивна фрагментација и уништување. Фрагменти од 'рскавичните влакна, ако навлезат во артикуларната празнина, може да предизвикаат воспалителен процес. Голите површини се подложени на промени во коскеното ткиво предизвикани од триење и зголемен притисок. 'Рскавичното ткиво кое останува по должината на рабовите на епифизите расте компензаторно со последователна осификација, предизвикувајќи анкилоза (неподвижност на спојот на коските). Во подоцнежните фази, во отсуство на соодветна терапија, пациентот целосно ја губи подвижноста и станува инвалид. Деструктивните процеси се предизвикани од различни причини.

Постојат следниве видови на артроза на зглобот на колкот:

 1. Примарен. Нејзината етиологија не е целосно разбрана. Идиопатска (примарна) артроза се развива во претходно здрав зглоб. Најчесто се развива кај постари луѓе.
 2. Секундарна. Тоа е предизвикано од претходни заболувања на зглобниот апарат, вродени аномалии на развојот, промени во работата на органите и системите на човечката витална активност.

Болеста се развива во еден зглоб или ги зафаќа и двата одеднаш.

Причини за болеста

Меѓу причините кои придонесуваат за појавата на болеста и нејзината прогресија, се идентификуваат следниве:

 1. Наследна генетска предиспозиција за развој на болеста.
 2. Повреди на коскениот зглоб (дислокации, фрактури, исчашувања и тетиви).
 3. Неподнослива систематска моќ и физичка активност.
 4. Прекумерна тежина.
 5. Функционални нарушувања на ендокриниот систем (дијабетес, псоријаза).
 6. Вродени патологии на структурата и развојот на мускулно-скелетниот скелет.
 7. Професионални карактеристики на трудовата активност.
 8. Лоша локална циркулација.
 9. Претходни болести предизвикани од патогената флора.
 10. Legg-Calve-Perthes болест.
 11. Метаболички нарушувања (гихт).
 12. Физичка неактивност.
 13. Имунолошки заболувања.

Овие причини не се секогаш способни да предизвикаат АТС. Најчесто, активирањето на патолошките процеси може да биде предизвикано од:

дебелината како причина за артритис на колкот
 • зголемен стрес и физичка активност;
 • постојана прекумерна работа;
 • хипотермија на возилото или телото како целина;
 • ненадејно кревање на тешки предмети;
 • хормонална нерамнотежа;
 • изложеност на радијација.

Симптоми на болеста

Симптоматските манифестации на АТС се слични на манифестациите на артроза на други зглобови.

Главните карактеристични симптоми на оваа болест се:

 1. Вкочанетост наутро или по долг период на неподвижност.
 2. Намален опсег на движење, промена во одењето.
 3. Болка, прво предизвикана од механички или физички стрес, последователно постојана.
 4. Манифестација на крцкање, крцкање и кликање при ненадејни движења.
 5. Изразено куцане на погодениот екстремитет.
 6. Појавата на контрактури (ограничување на пасивни движења).
 7. Стеснување или затворање на заедничкиот простор (ренген знак).

Тежината на знаците на артроза на зглобот на колкот зависи од степенот на развој на болеста и реактивните способности на телото на пациентот.

артритична болка во колкот

Фази на коксартроза

Во зависност од клиничките манифестации, може да се разликуваат 4 фази на артроза на зглобот на колкот:

 1. Артрозата на 1-виот степен на зглобот на колкот нема изразена болка и други манифестации. Сцената е тешко да се дијагностицира, болеста може да се открие со помош на биохемиска студија на ткивото на хијалината 'рскавица и одредување на недоволна количина на гликозаминогликани. Пациентот чувствува болка во зглобот и ретко болка на почетокот на физичката активност.
 2. Артрозата на вториот степен на зглобот на колкот се карактеризира со промени во густината и еластичноста на влакната на 'рскавицата. Се појавуваат пукнатини и пукнатини. Функциите за амортизација се намалени. Болката се интензивира, зрачи во ингвиналниот регион, движењата на разредување и намалување на зафатениот екстремитет се ограничени.
 3. На третиот степен, стратификацијата на влакната на 'рскавицата се јавува со поголем интензитет. Зглобните површини доживуваат прекумерен притисок, се развиваат фокуси на исхемија. Ткивото на 'рскавицата расте по должината на работ на епифизите. Чувството на болка во пределот на оштетениот спој на коските не зависи од состојбата на активност и одмор. При секое движење зглобот „крцка" и „крцка". Опсегот на движење е намален на сите оски.
 4. Четвртиот степен се карактеризира со изложување на површините на артикуларните компоненти со формирање на чиреви и вдлабнатини. Зглобната глава на бедрената коска е слабо фиксирана во ацетабулумот, што доведува до нарушување на споредбата и одвојувањето на артикуларните површини. Во овој период, пациентот доживува мачна болка предизвикана од стеснување, понекогаш затворање на зглобниот лумен и компресија на снопови на нервни влакна и крвни садови. Движењето е ограничено, понекогаш целосно.

Класификацијата на патолошките промени предизвикани од АТС е неопходна за да се разбере механизмот и карактеристиките на развојот на болеста. Утврдувањето на тежината на болеста помага во одредувањето на правилната тактика на лекување и инвалидитет (во случај на тешка болест).

Можни последици

Прогресијата на АТС води не само до деформација на феморалната глава и карличната празнина, туку и до развој на патолошки процеси во функционирањето на артикуларниот апарат како целина.

Патологии кои произлегуваат од компликации на артроза на колкот:

 • синовитис (воспаление на синовијалната мембрана на зглобот);
 • асептична некроза на феморалната глава;
 • уништување на зглобовите (остеонекроза);
 • воспаление на заедничката кеса со промена на количината на синовијалната течност;
 • анкилоза (неподвижност на артикулацијата на коските) делумна или целосна;
 • контрактури (ограничување на подвижноста и неможност за флексија-продолжување на екстремитетот).

Развојот на компликации на АТС секогаш доведува до влошување на општата состојба на пациентот, квалитетот на неговиот живот и губење на движењето без помош.

Дијагностички методи

Дијагнозата на артроза на зглобот на колкот во почетната фаза е тешка. Симптоматските манифестации стануваат забележливи само кога епифизите на коските и нервните влакна се вклучени во патолошкиот процес.

Рендгенска слика на зглобот на колкот со артроза

При лекарски преглед во фаза на прогресија се забележуваат:

 • визуелна промена во артикуларната контура;
 • палпација болка;
 • понекогаш пастозитет на периартикуларните ткива;
 • скратување на заболениот екстремитет.

Главната улога во дијагнозата на АТС е доделена на рендгенско испитување. Како помошни дијагностички методи кои се користат:

 1. Ултразвук, магнетна резонанца.
 2. КТ скен.
 3. Пункција на артикуларно подмачкување (синовијална течност).
 4. Дијагноза со помош на артроскоп (микросонда).
 5. Клинички и биохемиски лабораториски тестови на урина, крв.

Навремената дијагноза ја подобрува прогнозата на третманот и понатамошниот живот на пациентот.

Како да аплицирате за попреченост?

Невозможно е целосно да се излечи оваа болест. За да го потврдите правото на социјални бенефиции и да доделите група за попреченост откако ќе го положите испитот од тесни специјалисти, мора да се јавите кај вашиот лекар.

консултација со лекар за артритис на колкот

Индикацијата за назначување на попреченост во случај на артроза на зглобот на колкот е:

 • олигоартроза (лезија на не повеќе од 2 зглобови) ТС 2 степени;
 • комбинирана артроза на 2 степен на ТС и артроза на 3 степен на колено зглоб;
 • намалување на должината на заболениот екстремитет за повеќе од 6 см;
 • реактивна течна автоматска телефонска централа, документирана.

Во одредувањето на групата за попреченост ќе помогне:

 • внимателно собрана анамнеза;
 • заклучокот на лекарската советодавна комисија (ССК);
 • резултати од дијагностички студии;
 • полагање на лекарско-социјална стручна комисија (МСЕК).

Доколку одлуката на стручната комисија е негативна, може да се поднесе жалба до повисоките органи.

Превенција

Превентивните мерки се лесен начин да се избегне развојот на оваа болест. Мерките за превенција вклучуваат:

 1. Придржување кон активен животен стил.
 2. Контрола на индикаторите за телесна тежина.
 3. Оптимизација на исхраната и начинот на работа и одмор.
 4. Намалено механичко и физичко оптоварување.
 5. Третман на болести од вирусна и инфективна етиологија.
 6. Превенција и превенција од повреди дома и на работа.
 7. Редовен превентивен преглед.

Заклучок

Одговорот на често поставуваното прашање: „Дали е можно да се излечи артрозата на зглобот на колкот? " Експертите даваат негативен одговор. Уништеното ткиво на 'рскавицата не може целосно да се обнови, исто како што е невозможно целосно да се коригира деформацијата и уништувањето на коските вклучени во зглобот. Не игнорирајте дури и мали манифестации на артроза на колкот, ова ги намалува шансите за спречување на понатамошен развој на болеста.