Болка во 'рбетот во пределот на лопатките и над половината - зошто боли?

Болка во грбот во пределот на лопатките

Многу често, луѓето се жалат дека ги боли грбот во пределот на лопатките. Припишувајќи го ова на прекумерна работа, работа поврзана со продолжено седење или движење на тешки предмети, тие ја одложуваат посетата на лекар.

Сепак, секоја болка може да сигнализира присуство на сериозни болести на 'рбетот, што се заканува на развој на компликации.

Главни причини

Болката во 'рбетот во пределот на лопатките се објаснува со фактот дека тука се наоѓаат голем број рецептори кои реагираат на какви било патолошки промени. Со воспалителниот процес се зголемува производството на леукоцити, се формира едем, се компресираат нервните завршетоци, што предизвикува болка.

Кога боли грбот во лумбалниот предел, лопатките, не е исклучена можноста за болест која бара терапевтски тек. Често, болестите кои влијаат на важни органи како што се срцето и белите дробови стануваат причина за силна болка.

Егзацербација се јавува под влијание на провоцирачки фактори - нарушување на држењето на телото, прекумерна тежина, недостаток на физичка активност. Ако грбот боли под лопатките, ова може да биде еден од симптомите на чир на желудникот.

Најчесто, основната причина е болест, повреда, психолошка состојба на една личност.

Не обидувајте се сами да го елиминирате непријатниот симптом, користејќи разни лапа и масти. Неопходно е да се идентификуваат причините зошто грбот боли во пределот на лопатките, за што ќе треба да посетите лекар и да подлежите на преглед.

Повреди на скапула

Оваа коска се наоѓа на страната на 'рбетниот столб, е заштитена со многу мускули и е оштетена во многу ретки случаи. Нејзината повреда често се комбинира со скршеница на ребрата, па затоа не е секогаш можно навреме да се постави дијагноза.

Фрактурата на скапулата е една од причините за силна болка

Во овој случај, жртвата чувствува силна болка во пределот на лопатките, понекогаш можна е хеморагија и развој на хемартроза на рамото.Причина за штетата е пад, сообраќајна незгода, удар.

Ако грбот боли под лопатките или погоре, се појави црвенило и оток, веднаш треба да одите на лекар. Ова може да биде воспаление на синовијалната кеса, кое често е придружено со крцкање, чувство на тежина.

Дислокација, поточно поместувањето на хумерусот и скапулата во однос на едни со други, е уште една причина зошто грбот може да боли во пределот на лопатките. Повредата се јавува со силен грч на раката, при удар. Дислокацијата на скапулата не дозволува активно движење на горниот екстремитет.

Кога се палпира, се чувствува силна болка. Визуелно, јасно е видлива асиметријата на лопатките, еден од нив има забележливо испакнување на аксиларната маргина.

Интервертебрална хернија

Ова е името на дегенеративна болест, придружена со деформација и уништување на фиброзниот прстен. Секој дел од 'рбетот е подложен на патологија.

Ако грбот боли под лопатките на рамото, ова може да биде знак за лумбална интервертебрална хернија. Хернијата на градниот кош предизвикува различни симптоми.

Најчести од нив:

  • болка помеѓу лопатките на рамената, која нагло се зголемува со кашлање или физички напор. Неговата природа е различна - може да биде и досадна и акутна болка во грбот.
  • Парестезија.
  • Скратен здив, тешко дишење.
  • Мускулна слабост, проблеми со кревање раце.

Интензитетот на симптомите зависи од големината на хернијата и стадиумот на болеста.

Остеомиелитис

Болната болка помеѓу лопатките може да биде знак за остеомиелитис. Ова е името на гнојна инфекција која влијае на коскеното ткиво.

Оваа болест е обично многу тешка. Ткивата лоцирани над коската се доволно тенки, па симптомите на местото на лезијата се појавуваат веднаш. Главниот знак на патологија е присуството на гнојна рана, едем на меките ткива со хиперемија. Едно лице се жали дека грбот го боли во пределот на лопатките, понекогаш на ова се додаваат морници, температурата на телото се зголемува и пулсот се забрзува.

Постојат неколку варијанти на оваа патологија. Остеомиелитис што се јавува кога бактериите влегуваат во коскеното ткиво преку крвта се нарекува хематоген. Неговата акутна форма е најчеста кај децата и адолесцентите.

Микроорганизмите кои продираат од околината предизвикуваат егзоген остеомиелитис. Причината за ова е рана, траума или отворена фрактура. Кога гнојната лезија поминува од меките ткива до коската, тие зборуваат за контактната форма на болеста.

Сколиоза

Една од најчестите причини за болки во грбот во пределот на лопатките е сколиозата на торакалниот сегмент на 'рбетот. Со оглед на тоа дека овој дел е поврзан со ребрата, постои деформитет на градниот кош.

Покрај главниот симптом, кога боли грбот под лопатките и над половината, треба да се истакне зголемен замор, различни нивоа на рамената.

Сколиозата на торакалниот 'рбет предизвикува појава на болка во лопатките на рамената

Дијагнозата се поставува само со рендген. Кога сцената работи, грбот боли во пределот на 'рбетот речиси постојано.

Остеохондроза

Болката во грбот во пределот на лопатките е главниот симптом на остеохондрозата, кога горниот дел од 'рбетниот столб е подложен на дегенеративни процеси. Болеста често се меша со пневмонија, туберкулоза.

Искусен невролог ја одредува остеохондрозата со неколку кумулативни знаци. Локализацијата на синдромот на болка зависи од делот во кој се стегнати нервните завршетоци. Затоа, се прави разлика помеѓу левострана и деснострана патологија.

Ако грбот ве боли во пределот на лопатките, дефинитивно мора да бидете прегледани за да започнете со третман во рана фаза. Ова гарантира побрзо закрепнување.

Спондилартроза

Ова е името на полиетиолошката болест која често се јавува заедно со остеохондрозата, интервертебралната хернија и спондилозата. Спондилоартрозата е артроза која ги зафаќа интервертебралните зглобови и се развива поради повреди, вродени малформации, прекумерни преоптоварувања.

Сомнежот за патологија предизвикува болка во грбот под лопатките кои се појавуваат без очигледна причина, особено кога се менува времето, при движење. Напредната фаза се одредува според карактеристичната крцкање.

Субдијафрагматски апсцес

Ова е името на ретка, но сериозна компликација по воспаление што ја зафаќа абдоминалната празнина. Главните симптоми се печење во грбот, особено во пределот на лопатките, отежнато дишење, хипертермија, кашлица.

Покрај тоа што болката во 'рбетот е локализирана под лопатките на рамената, таа може да помине и во десниот хипохондриум.

Болести на внатрешните органи

Ако грбот многу боли во пределот на лопатките, тоа може да предизвика сомневање за постоечки болести на срцето, бронхопулмоналниот систем и гастроинтестиналниот тракт.

Затоа, овие симптоми не треба да се игнорираат.. Неопходно е веднаш да се обрне внимание на болките при влечење, особено на болките во градите кои кријат коронарна срцева болест и други подеднакво сериозни заболувања на внатрешните органи. Важно е да се дијагностицира и да се започне со третман навремено.

Меѓуребрена невралгија

Причината за феноменот, кога гори во пределот на лопатките, има чувство дека гори грбот, често е меѓуребрена невралгија.

Непријатните симптоми се формираат поради фактот што патолошките промени кои влијаат на 'рбетот предизвикуваат компресија на меѓуребрените нерви.

Болката во невралгија се јавува на ниво на лопатките и има различен интензитет. Тие може да се влошат кога кашлате или длабоко вдишувате.

Психолошки проблеми

Болката во грбот под лопатките често се јавува поради психолошки причини. Пациентот чувствува компресија и пецкање, чувствува чувство на вознемиреност и необјаснив страв. Болката може да зрачи на десната рака, вратот.

Дијагностика

Често, болката во грбот под сечилото на рамото е последица на професионална активност. Машинистите, возачите, шивачите, спортистите, дизајнерите се луѓе чија работа е поврзана со секојдневна напнатост на мускулите на грбот.

Кога ќе се појават првите симптоми, треба да посетите лекар и да подлежите на преглед.Кога болеста е рано откриена и навремено се започне со лекување, може да се избегнат многу сериозни компликации.

Ако грбот боли во пределот на лопатките, лекарот ќе ви препише современи дијагностички методи, вклучувајќи рентген, компјутерска томографија и ултразвук.

Речиси е невозможно самостојно да се утврди точната причина за болката. Со оглед на тоа дека често може да се случи со срцев удар, одложувањето на посетата на лекар е крајно ризично.

Третман

Што да направите ако ве боли грбот во пределот на лопатките? Не заборавајте дека основата за појава на таков симптом може да бидат различни патологии. Затоа, третманот треба да го препише само лекар и да се спроведува под негов надзор.

Вежби за истегнување за третман и превенција на болки во грбот во лопатките

Трауматското и артикуларното потекло на болката бара специфична клиничка терапија, која вклучува:

  • Антиинфламаторни лекови. Болните сензации ефикасно се отстрануваат со помош на кортикостероидни, нестероидни агенси. Тие можат да се користат надворешно со нанесување на масти препорачани од лекар на пределот на лопатките или со инјектирање. Комбинирањето на овие методи ви овозможува да го постигнете најдобриот резултат.
  • Хондропротектори. Тие се користат за лекување на скапуларниот регион на грбот, кога болката е предизвикана од интервертебрална хернија, испакнување. Препаратите што содржат мукополисахариди, глукозамин, хондроитин сулфат ќе помогнат да се подобри исхраната на ткивото на 'рскавицата и да се зголеми нејзината еластичност.
  • Физиотерапија. Со оштетување на зглобното ткиво, процедурите за физиотерапија покажуваат добри резултати.Најпопуларната техника на ударни бранови, во која инфразвукот делува на ткивата на телото. Тој е способен да ги уништи коскените израстоци, да го подобри протокот на крв, што доведува до зголемена исхрана на 'рскавицата, го намалува мускулниот тонус и ја елиминира болката во лопатките. Дополнително, широко се користат електрофореза, масажа, парафински апликации и мануелна терапија.

Ако се утврди вертеброгена причина за болка, затоплувачките облоги со помош на раствор од диметилсулфоксид, терпентин и алкохол ќе имаат ефикасен ефект. Со подобрување на циркулацијата на крвта, мускулниот спазам се ублажува, а болката се намалува.

Народни лекови може да се користат и за болка во скапулата, но тие вршат само помошна функција.

Превенција

За да избегнете таков непријатен симптом како што е болката во грбот во пределот на лопатките, следењето на одредени правила ќе помогне.

Здравата исхрана ќе ве спаси од болки во грбот во лопатките

За ова ви треба:

  • Јадете правилно. Недостатокот на микроелементи неопходни за 'рскавичното ткиво доведува до дегенерација на интервертебралните дискови.
  • Одржувајте правилно држење на телото. Нерамномерното оптоварување на 'рбетот е една од првите причини за болка.
  • Движете се повеќе. Ова помага да се спречи прекумерен тонус на мускулите, нормализирање на циркулацијата на крвта. Корисни прошетки на свеж воздух, спортски игри, гимнастика.

Не смееме да заборавиме на редовното поминување на медицинските прегледи, благодарение на што е можно да се открие развојот на која било патологија во многу рана фаза.